به گزارش "ورزش سه"، فوتبال تاجيكستان در چند سال گذشته با سرمايه‌گذاري قابل توجه در فوتبال پايه و فراهم كردن امكانات مناسب و همچنين جذب مربيان خارجي پيشرفت قابل ملاحظه‌اي داشته است. به همين بهانه و البته بازي پرسپوليس مقابل استقلال تاجيكستان در ليگ قهرمانان آسيا با ماركو رگيني، مدير تيم‌هاي ملي فوتبال اين كشور گفت‌وگويي ترتيب داديم كه در ادامه مي‌خوانيد.

* براي شروع بگوييد چه مدت است كه به تاجيكستان آمده‌ايد؟

من از ابتداي آوريل امسال به تاجيكستان آمدم و در شهر دوشنبه به عنوان مدير آكادمي مشغول شدم. من با باشگاه يوونتوس كار خودم را شروع كردم و تا آگوست به همين كار مشغول بودم و بعد با پيشنهاد رييس فدراسيون فوتبال تاجيكستان به عنوان مدير تمام تيم‌هاي ملي اين كشور انتخاب شدم از زير پانزده ساله‌ها تا بزرگسالان. از آناليز تمرينات تا مسابقات و شناسايي و بررسي عيب و ايراد بازيكنان و انتقال آن به مربيان و تهيه روزانه گزارش از وضعيت تيم‌ها و انتقال به فدراسيون اين كشور.

* حضور شما از يك ‌كشور صاحب‌ فوتبال مثل ايتاليا در تاجيكستان تا چه حد مي‌تواند در پيشرفت فوتبال اين كشور تاثيرگذار باشد؟

خب سيستم‌ فوتبال در اروپا با اينجا بسيار فرق مي‌كند و تفاوت‌ها به قدري است كه نمي‌شود به همين زودي تجاربم را انتقال دهم. مدل تمرين دادن در نوجوانان و جوانان و بزرگسالان متفاوت است، اما آنها از من خواستند تا سبك فوتبال ايتاليا را كم‌كم به فوتبال اين كشور منتقل كنم. بايد خيلي سخت كار كنيم، اما تا الان هم‌ بد كار نكرديم و در تورنمنت زير ۱۷ ساله‌هاي كافا جام گرفتيم و در زير ۲۳ ساله‌ها هم نتايج خوبي گرفتيم و احتمالا در ماه مارس آماده ‌جام ‌جهاني آرژانتين ‌خواهيم شد. هدف حضور در بازي‌هاي آرژانتين است.

* فوتبال در تاجيكستان چقدر پيشرفت داشته؟

اول بگويم‌ كه در ايتاليا رييس دپارتمان فني فوتبال بودم و در تاجيكستان پتانسيل خوبي براي پيشرفت ديدم، اما مشكل اينجاست كه طرز تفكر مربيان بيشتر فيزيكي است تا تاكتيكي‌. بازيكنان از نظر بدني خيلي‌ خوب هستند، اما از نظر تاكتيكي نه. مشكل اصلي ما در اينجا اين است كه آمادگي ذهني بازيكنان براي تاكتيك‌هاي جديد يا عوض كردن لحظه‌اي تاكتيك‌ با توجه ‌به شرايط بازي و تيم حريف وجود ندارد. آنچه اينجا انجام‌ مي‌دهند با فلسفه كاري‌ من‌ متفاوت است‌. در ايتاليا بيشتر روي تاكتيك كار مي‌شود تا كارهاي بدني. البته تاجيكستاني‌ها در پايه‌ها خيلي مستعد هستند و مي‌توانند پيشرفت كنند، اما مربيان تاجيك چيز زيادي به لحاظ تاكتيكي نمي‌توانند به اين استعدادها اضافه كنند. لازم است كه آنها مربي بزرگ خارجي بياورند. اگر بازيكنان را به لحاظ رواني و ذهني و فلسفه فوتبالي آماده تغيير نكنيم، نمي‌توانيم رشد كنيم. فقط اين‌طور مي‌شود رشد كرد.

1943504

* با همه اين شرايط مي‌شود گفت فوتبال در آن كشور به زودي پيشرفت چشمگيري می‌كند؟

من مثبت‌انديش هستم و مطمئنم اگر همين مسير صحيح را فوتبال تاجيكستان ادامه دهد، مي‌تواند در چهار، پنج سال آينده تغييرات بنيادي در نحوه بازي و نتيجه‌گيري داشته باشد.‌ اما ‌جز ‌اين زمان ‌نياز به استفاده از جوانان است. الان رنك‌ تاجيكستان زير ۱۰۰‌ نيست، اما اگر براي جوانان مربي خوب بياورند شك نكنيد‌ رنكينگ‌ خوبي به دست مي‌آورند. من در كنار فعاليت در آكادمي ايتاليا در آكادمي سوييس هم فعاليت داشتم، آنها ۲۰ سال پيش فعاليت‌شان را شروع كردند. از مدارس شروع كردند به استعداديابي نقطه‌اي و منطقه‌اي و پس از يك سال نخبه‌ها را گروه‌بندي‌ كردند و براي هر كدام بهترين‌ مربيان را آوردند. در سوييس بهترين‌ مربيان و بيشترين ‌بودجه ‌را براي پايه‌ها در نظر گرفتند كه‌ معمولا در فوتبال عرف نيست و نتيجه اين شد كه تا چند سال پيش به رنكينگ ‌ششم يا هفتم فيفا هم رسيدند و اين يعني پيشرفت. در واقع سيستم اصلاح شده آكادمي فرانسه را پياده كردند. كپي كردن اينجور ‌مواقع اصلا بد نيست! در ايران هم اگر همين سيستم پياده شود و استعدادها به حال خودشان رها نشوند و البته سخت‌افزاري و زمين‌هاي خوب داشته باشيد، مي‌توانيد در چند سال بعد تيم ملي قوي داشته باشيد.

* صحبت از فوتبال ايران شد. پرسپوليس از ايران به مصاف استقلال تاجيكستان مي‌رود، فكر مي‌كنيد تيم تاجيكستاني مي‌تواند در ايران بازي‌ قابل قبولي را به نمايش بگذارد؟

من آخرين بازي استقلال را مقابل الدحيل از نزديك تماشا كردم. همان بازي كه مساوي شد. با اينكه سطح فوتبال ايران از تاجيكستان بالاتر است و‌ همچنين سطح ليگ بالاتري نسبت به تاجيكستان دارد، اما فراموش نكنيد كه استقلال تاجيكستان يك تيم خاص‌ در اين كشور است و فوتبالي كه به نمايش مي‌گذارد فراتر از اين كشور است. پرسپوليس هم تيم قدرتمندي است، اما مطمئن هستم مقابل استقلال تاجيكستان با مشكل مواجه مي‌شود! حتي در تهران هم كار پرسپوليس سخت است، اما در دوشنبه، پايتخت تاجيكستان، صددرصد پرسپوليس زمين‌گير خواهد شد! با اين حال، بازي در تهران براي هر دو تيم سخت است، اما باز هم مي‌گويم شك نكنيد استقلال لقمه دندان‌گيري براي پرسپوليس مي‌شود.

* از فوتبال ايران تا چه حد شناخت داريد؟

صادقانه بگويم در اين فصل ليگ ايران را دنبال نكردم اما چند تا بازي‌ها را ديدم به خصوص بازي‌‌هاي پرسپوليس و استقلال را. من ليگ شما را تحسين مي‌كنم، چون ليگ خوبي داريد، اما بعد از گذشت ۵، ۶ بازي نمي‌شود راجع به انتهاي ليگ اظهارنظر كرد، اما به نظرم اين دو تيم در نهايت براي قهرماني مي‌جنگند. من مي‌دانم ايراني‌ها ديوانه‌وار فوتبال را دوست دارند. من هيجانات فوتبالي در ورزشگاه‌هاي ايران را ديدم و مي‌دانم تيم ملي شما سه دوره پياپي در جام جهاني حضور داشته و دوست دارم بدانم در جام جهاني آينده چه خواهيد كرد، چون در هر دوره يك سورپرايز داريم. مثلا جام جهاني قبلي مراكش سورپرايزمان كرد، چه بسا جام ‌جهاني بعد ايران باشد.

* از بازيكنان ايراني هم شناختي داريد؟

بله شما بازيكنان خوبي داريد. طارمي در پرتغال است و آزمون در رم يا امير عابدزاده هم در خارج از ايران هستند. دو تا بازيكن داريد كه وسط بازي مي‌كنند و من عاشق فوتبال آنها هستم منظورم وحيد اميري و نوراللهي است و همچنين كريم انصاري‌فرد كه سبك بازي‌اش را دوست دارم.

* سوال آخر، درباره وضعيت فوتبال ايتاليا چه نظري داريد؟

خب در پانزده سال گذشته ما از فلسفه تاكتيكي فاصله گرفتيم و بيشتر فوتبال‌مان فيزيكي شده. ايتاليا ديگر ستاره‌هايي مثل توتي، دل پيرو، كاناوارو و نستا و بقيه هم‌دوره‌اي‌هاي آنها را ندارد. نسل فعلي از لحاظ بدني خوب هستند، اما منطق فوتبالي ندارند. ما تا به اصول اوليه خود برنگرديم، نمي‌توانيم موفق شويم. بازيكنان ايراني مي‌توانند در سن كمتر در ايتاليا بازي‌ كنند حالا نه در سطح تيم‌هاي مثل اينتر و يوونتوس، اما در سري A و تيم‌هاي متوسط مي‌توانند بازي كنند.