در بخش دوم و پایانی ویژه برنامه رسانه طرفداری در راستای بررسی مسیر غلط خصوصی سازی دو باشگاه پر طرفدار استقلال و پرسپولیس، موضوعات مختلفی را بررسی کردیم و کارشناسان بازار سرمایه پیش بینی کردند ارزش سهام دو باشگاه حتی از چیزی که الان هست هم کمتر شود؛ این بخش جذاب را حتما ببینید...

ویژه برنامه رسانه طرفداری برای بررسی مسیر غلط خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس به ایستگاه دوم رسیده است.

به گزارش طرفداری، همانطور که تماشا کردید، در رسانه طرفداری با کارشناسان بازار سرمایه به شکلی ویژه به بررسی وضعیت سرمایه های مردم در فرابورس به خاطر خرید سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس پرداختیم.

ظهر امروز بخش اول ویژه برنامه رسانه طرفداری در این راستا تقدیم شما شد.

بیشتر ببینید:

  • باور نکردنی؛ سقوط 147 میلیون دلاری سهام استقلال و پرسپولیس در فرا بورس!

در بخش دوم رضا بازیاری و امیرحسین باقری صحبت هایی را درباره تفاوت فروش سهام باشگاه های ایرانی و خارجی مطرح کردند.

این بخش را حتما تماشا کنید...

به نظر شما ایراد ارزش گذاری قبل از عرضه چه بوده است؟

رضا بازیاری:

این دو باشگاه ایرادات متفاوتی داشتند. می شود گفت برند گرانی که برای اولین به سهامدار عرضه کردند چون در دنیا مرسوم نیست ارزش برند را به سهامدار بفروشند. مشکل دیگری که هست زیان های انباشه سنگین و نبود توانایی در درآمد زایی است. ما چند روش درآمدزایی داریم یا بازیکن را بسازیم یا بفروشیم یا بازیکن بگیری و لژیونرش کنی یا حق پخش را داشته باشی که هیچکدام از اینها را نداریم یا باید بلیت استادیوم داشته باشی، استقلال و پرسپولیس متاسفانه هیچکدام از اینها را ندارند حتی تی شرت شان را هم نمی توانند بفروشند. متاسفانه در بخش درآمدزایی خیلی ضعیف عمل می کنند. مشکل دیگری نیز که این دو باشگاه دارند، زیان های انباشته و سنگین که هر روز اضافه می شود.

سوالی که پیش می آید این است که مگر در بورس این قانون وجود ندارد کسی که تخلف کند کنار گذاشته می شود؟ پس چرا استقلال و پرسپولیس با این همه تخلف و آمار کنار گذاشته نمی شوند؟

امیرحسین باقری:

استقلال و پرسپولیس در بازار پایه سرمایه عرضه شدند و در بازار پایه اینجور است که اطلاعات صورت مالی شان شفاف نیست و می توان از آن ایراد گرفت که نباید این دو باشگاه را با این همه هوادار آورد و در این بازار عرضه کرد.

حالا شما از سرنوشت پول مردم که روز اول به استقلال و پرسپولیس رسید خبر دارید یا نه؟

رضا بازیاری:

متاسفانه خیلی شفافیت مالی وجود ندارد که من آمار دقیقی بدهم چه اتفاقی افتاد و ما این مشکل را داریم و داخل کدال هم من اطلاعات خاصی پیدا نکردم.

امیرحسین تو چی؟

امیرحسین باقری:

در اخبار دیدیم که گفتند وارد باشگاه شده سرمایه ولی ما در صورت های مالی نمی بینیم آن را و نمی دانیم کجا رفته و سر از کجا قرار است در بیاورد و امیدواریم شفاف سازی در این خصوص صورت بپذیرد.

من حالا به مخاطبان رسانه طرفداری می گویم سرنوشت آن پول ها چه شد؛ طبق آمار، اسناد و مدارکی که به دست ما رسیده، پرسپولیس 347 میلیارد و استقلال 355 میلیارد از طریق فروش سهام شان درآمد داشته اند که البته عدد اصلی برای پرسپولیس 350 میلیارد تومان است و برای استقلال 359 میلیارد بوده که طبق مصوبه کمیته مصارف 25 درصد از این پول را می توانستند قبل از ارائه طرح سرمایه گذاری، هزینه کنند و بقیه اش را می توانستند سپرده کنند و وام بگیرند البته به شرطی که بتوانند وام را پس دهند و دو سوم پول را به روز برداشت کنند اما در کمال تاسف چنین چیزی وجود ندارد و حداکثر از پولی که مردم گذاشته اند 100 تا 122 میلیارد بیشتر باقی نمانده و بقیه اش خرج یا ضمانت وام هایی شده که مشخص نیست می توانند پس دهند یا خیر. با این شرایط بعید است بتوانند پس بدهند. با این آمارهایی که کارشناسان برنامه هم دادند تا الان بیش از 50 درصد سهام استقلال و 30 درصد سهام پرسپولیس ریخته است. با این شرایط چه آینده ای را برای دو باشگاه متصور هستید؟

رضا بازیاری:

نکته ای که من در ارزشگذاری باشگاه فراموش کردم بگویم این است که دارایی های باشگاه را گران می دهند یعنی قیمت هایی است که اصلا نمی صرفد و طبق تحلیلی که ما داریم و روند بازار نشان می دهد این است که با توجه به این سهام، این ریزش هم کافی نیست و ریزش ادامه داری داریم و متاسفم برای اتفاقی که برای فوتبال کشورمان و طرفداران دو باشگاه رخ می دهد اما از نظر من این ریزش همچنان ادامه دارد.

پس یک جورهایی من حق داشتم بگویم هیچ چیز را به مردم فروختند و رویا فروشی کردند. شما مثلا ساختمان هم می خواهید بسازید می گویید این زمین است و کم کم می سازیم اما الان چیزی وجود ندارد و عین رویافروشی است و اصلا زمین هم وجود ندارد که نشان دهند و بگویند ساختمان را تا اینجا ساختیم و دقیقا رویافروشی کرده اند. درست می گویم؟

امیرحسین باقری:

من یک نکته را اضافه کنم. یکی از روش هایی که می توانیم بگوییم قضیه ارزش گذاری درست انجام شده یا نه این است برویم به گذشته نگاه کنیم. قیمت روز باشگاه ها را با پیشنهادهای خرید در گذشته براساس تجمیع تورمی از نگاه اقتصادی از سال پیش تا حالا ببینیم. این داده ها از مرکز آمار به دست آمده است. در سال 94 رقم پایه خرید استقلال و پرسپولیس از طرف سازمان خصوصی سازی، مبلغی بالغ بر 290 میلیارد بوده براساس نرخ تورم مرکز آمار، مبلغ 290 میلیارد تومان معادل یک هزار میلیارد تومان سال 1400 است همچنین سال 94 حسین هدایتی که به عابربانک فوتبال ایران معروف است پیشنهاد 400 میلیارد تومانی را برای خرید پرسپولیس به سازمان خصوصی سازی ارسال کرده بود که آن موقع رقم خیلی قابل توجهی بوده و آن موقع می گفتند خیلی دارد گران می خرد باشگاه را حتی اگر با آن رقم محاسبه کنیم معادل 1.5 همت سال 1400 می شود حتی باز هم گران تر از عرضه ای که در بازار سرمایه اتفاق افتاد. سال 92 ب.ز که همه می شناسیمش، بابک زنجانی پیشنهاد خرید 200 میلیارد تومانی را برای پرسپولیس ارسال کرد براساس نرخ مرکز آمار این رقم باز هم معادل 1 همت (همت مخفف هزار میلیارد تومان است) سال 1400 می شود.

حالا تفاوت عرضه باشگاه های ایرانی و خارجی در بورس چیست؟

رضا بازیاری:

تفاوت عرضه که وجود دارد بین دو باشگاه این نکته است که باشگاه ها باید سود ده باشند، باید دارایی داشته باشند مثلا النصر در دو یا سه روز کل پولی که برای رونالدو داده بود را با فروش پیراهنش درآورد0 خب متاسفانه در باشگاه های ما این اتفاق نمی افتد و نکته مهم این است باشگاه باید درآمدزایی کند یا از قهرمانی یا بلیت فروشی اش درآمد داشته باشد یا حق پخش که سودآور باشد و بدهند دست مردم. متاسفانه این باشگاه ها اصلا سودسازی نداشته اند که بخواهد در بورس عرضه شود و دست سهامدار باشد.

امیرحسین باقری:

من یک نکته را می توانم اضافه کنم، در مورد ارزش برند سرخابی ها، در بازار سرمایه خودمان نداریم این را که ارزش برند را به سهامدار خرد بفروشند و نمی دانم چرا این اتفاق افتاده و به سرمایه گذار خرد ارزش برند فروخته ایم. ارزش برند پرسپولیس 1900 میلیارد و استقلال 1700 میلیارد تعیین شد که هیچ جای دنیا این کار را انجام نمی دهند و برندها اصولا در بلوک های مدیریتی معنا می کند و سهامدار خرد نباید از این قضیه مستثنی بماند.

خیلی متشکرم از هر دو عزیز که امروز آمدند و در مورد استقلال و پرسپولیس و سهامی که عرضه شده و اتفاقات بسیار بدی که رخ می دهد صحبت کردند. من سوالاتم را پرسیدم اگر نکته پایانی، هست این شما و این دوربین رسانه طرفداری.

امیرحسین باقری:

من برای پایان دادن به صحبت هایم دعوت می کنم از امور سهام دو باشگاه که از وضعیت مالی، سودسازی صورت مالی شفاف سازی کنند و به سهامداران پاسخگو باشند دلایل ریزش دلایل افت و بگویند چرا در قیمت های بالا عرضه شده و این اتفاق بد برای سهامداران افتاده است.

رضا بازیاری:

در حال حاضر می خواهند سیت مدیریتی دو باشگاه را بفروشند حالا ظاهرا 17 درصد از دو باشگاه را می خواهند بفروشند که با قیمتی که گذاشته اند بعید است کسی چنین ریسکی کند و باشگاه های زیان ده را بخرد که تحت اختیار خودش هم نباشد. همان سال های قبلی که آمارهایش را دوست عزیزم گفتند آن 290 میلیاردی که یک نفر آمد پیشنهاد داد و متاسفانه برای استقلال هم کسی پیشنهاد نداد و که همان را هم قبول نکردند با این وضعیتی که پیش می رود بعید است اصلاحات اساسی ایجاد کنند که این روند باشگاه و فوتبال کشورمان تغییر کند. حرف آخر هم ممنونم که دعوتم کردید امیدوارم این مصاحبه که کردیم تاثیر داشته باشد روی مدیران کشور و مدیران فوتبالی مان.

خیلی ممنون از دو عزیز و ممنون از مخاطبان رسانه طرفداری از همین تریبون اعلام می کنم از حسین قربانزاده و همکارانشان در سازمان خصوصی و مدیران دو باشگاه که امور سهام هم ندارند در باشگاه هایشان دعوت می کنم اگر دوست داشتند به استودیوی رسانه طرفداری بیایند و به ابهامات پاسخ دهند.

پایان

بیشتر ببینید:

  • باور نکردنی؛ سقوط 147 میلیون دلاری سهام استقلال و پرسپولیس در فرا بورس!